2025-01-23 20:15 CET
Soren Abbaszadeh, en av Sveriges mest framgångsrika försvarsadvokater och grundare av advokatbyrån Xit, står nu i centrum för en kontrovers. Under 2024 drog Abbaszadeh in 10,4 miljoner kronor från Domstolsverket, men hans fakturering har väckt frågor. Specifikt granskas flera dagar där han påstås ha arbetat över 24 timmar per dygn. Nu har både Örebro tingsrätt och Advokatsamfundet kopplats in för att utreda saken.
Granskningen av faktureringen
Enligt en granskning från P4 Örebro har Abbaszadeh vid ett flertal tillfällen fakturerat för arbetsdagar som överstiger 24 timmar. Abbaszadeh hävdar dock att det handlar om ett gemensamt arbete från honom och hans biträdande jurister.
– Det handlar inte om att jag fuskat, utan att vi har ett lagarbete där jag är huvudansvarig. Jag välkomnar en granskning och är villig att rätta vårt arbetssätt om det behövs, säger han.
Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Örebro tingsrätt, menar att advokatens uppdrag ska ses som personligt och att det bör klargöras hur mycket arbete som kan delegeras till andra. Han har nu skickat material till Advokatsamfundets tillsynsenhet och fört samtal med Domstolsverket om en översyn av faktureringssystemet.
– Tingsrättens system bygger på tillit, men det finns en risk att samma timme godkänns flera gånger utan att vi upptäcker det, säger Lundh.
En växande kritik mot systemet
Domstolsverket betalade ut totalt 4 miljarder kronor till advokater och andra rättsliga aktörer under 2024. Abbaszadeh fakturerade för 330 unika mål under året, vilket han menar motsvarar hela byråns bruttointäkter.
– Det är inte bara min lön. Pengarna täcker kostnader som löner, skatter och andra nödvändigheter för att driva byrån, säger Abbaszadeh.
Trots detta väcks frågan om det nuvarande systemet är hållbart. Lundh anser att det behövs en bredare diskussion om hur advokaters arbete faktureras och kontrolleras för att säkerställa att skattepengar används på ett effektivt sätt.
Ett system under förändring?
Frågan om arbetsrutiner inom advokatbranschen är känslig, särskilt när det rör skattefinansierade medel. Abbaszadeh själv påpekar att hans arbetssätt inte är unikt och att det aldrig tidigare betraktats som otillåtet. Han står dock fast vid att han kommer att följa eventuella nya riktlinjer som kan införas efter granskningen.
– Jag ser fram emot att få detta utrett, och om det krävs förändringar är vi redo att anpassa oss, avslutar han.
Sammanfattning: Soren Abbaszadeh, Sveriges näst mest betalda advokat 2024, granskas nu för sin fakturering av arbetstimmar. Medan han försvarar sitt arbetssätt som lagarbete, ifrågasätter både tingsrätten och Domstolsverket hur dessa timmar kan överskrida dygnets 24 timmar. Granskningen kan leda till nya riktlinjer för hur advokatfirmor fakturerar staten.
Källförteckning:
2. P4 Örebro (som refereras i texten).
3. Dagens Juridik (nämnd i texten).