2025-02-09 14:30 CET
Socioekonomiska skillnader påverkar idrottsdeltagandet
Forskning visar att barns deltagande i föreningsidrott i hög grad påverkas av familjens socioekonomiska status. Enligt Centrum för idrottsforskning är andelen unga som föreningsidrottar högst i socioekonomiskt starka grupper och lägst i svaga. Ojämlikheten är större bland flickor än bland pojkar.
En studie från Gymnastik- och idrottshögskolan visar att endast 30 procent av ungdomarna från hem med både lågt utbildningskapital och lågt ekonomiskt kapital var medlemmar i en idrottsförening. I gruppen med högt ekonomiskt kapital och högt utbildningskapital var siffran 80 procent.
Forskning visar på positiva effekter
Otaliga studier visar att idrottsaktiviteter kan ha positiva fysiologiska, psykologiska och sociala effekter för barn och ungdomar, oavsett bakgrund. Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till bättre hälsa, ökad självkänsla och förbättrad skolprestation. Dessutom erbjuder idrotten en plattform för social interaktion och gemenskap, vilket är särskilt viktigt under uppväxtåren.
Geografiska variationer och socioekonomiska utmaningar
Statistik från Riksidrottsförbundet visar att i resurssvaga bostadsområden har samtliga ett idrottande under 40 procent bland barn och ungdomar, och många områden ligger betydligt lägre. I kontrast har resursstarka områden ett idrottande på 60–70 procent.
Enligt Centrum för idrottsforskning är barn och ungdomar mest aktiva i föreningsidrotten i medelstora och välmående städer och förortskommuner med hög utbildningsnivå, särskilt i Stockholms- och Skåneregionen. Minst aktiva är unga i landsbygdskommuner.
Ekonomiska hinder och marknadstryck
Kostnader för medlemskap, utrustning och resor utgör betydande hinder för många familjer. En rapport från Riksidrottsförbundet belyser att avgifter, utrustning och resor kan bli en ekonomisk börda för familjer och riskera att exkludera barn från idrott.
Dessutom upplever både idrottsföräldrar och föreningsrepresentanter ett starkt marknadstryck, vilket kan förstärka ojämlikheten inom barn- och ungdomsidrotten.
Föräldrarnas roll och engagemang
Föräldrarnas engagemang och ekonomiska möjligheter spelar en avgörande roll för barns idrottsdeltagande. I resurssvaga områden kan brist på tid, pengar och kunskap hos föräldrarna leda till att färre barn deltar i organiserad idrott.
Sammanfattning
Socioekonomiska faktorer skapar betydande klyftor i barns idrottsdeltagande. För att främja jämlikhet inom idrotten krävs insatser som minskar de ekonomiska hindren och ökar tillgängligheten för alla barn, oavsett bakgrund.
Källförteckning:
• Centrum för idrottsforskning: Socioekonomi
• SVT Nyheter: Extrema skillnader – ungdomar i resurssvaga områden idrottar mindre
• Riksidrottsförbundet: Smakar det så kostar det
• Bohusläningen: Föräldrar nyckeln till barns idrottande
• Idrott har blivit något som bara barn från resursstarka familjer sysslar med