Regeringen öppnar för svenska fredsbevarande styrkor i Ukraina

Army sweden

2025-02-17 14:16 CET

Inledning

Sveriges regering har tidigare stöttat Ukraina genom betydande ekonomiska och militära bidrag. Nu överväger man att utöka detta stöd genom att skicka svenska fredsbevarande trupper till landet. Detta skulle innebära en ny fas i Sveriges engagemang i konflikten.

Regeringens överväganden

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har nyligen uttalat att regeringen inte utesluter möjligheten att skicka svenska soldater till Ukraina i en fredsbevarande roll. Hon betonade dock att ett sådant beslut kräver noggranna överväganden och internationell samordning.  

Statsminister Ulf Kristersson har också kommenterat frågan och anser att det är en möjlighet som bör övervägas, särskilt i ljuset av Storbritanniens beredskap att skicka fredsbevarande styrkor.  

Internationell kontext

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer har uttryckt sin vilja att sätta in brittiska trupper i Ukraina för att upprätthålla ett fredsavtal. Detta markerar första gången som Storbritannien öppet överväger en sådan insats.  

Samtidigt har USA skickat ut förfrågningar till europeiska regeringar, inklusive Sverige, om vilka militära resurser de kan bidra med för att stödja Ukraina. Detta inkluderar frågor om antal soldater och typ av utrustning som kan ställas till förfogande.  

Sveriges nuvarande stöd

Sverige har sedan tidigare bidragit med betydande militärt och humanitärt stöd till Ukraina. I januari 2025 presenterade regeringen sitt hittills största militära stödpaket till ett värde av 13,5 miljarder kronor, vilket inkluderade upphandling av ny materiel samt ekonomiska donationer för att stärka Ukrainas försvarsförmåga.  

Dessutom har regeringen infört en treårig ram som möjliggör militärt stöd till Ukraina med 25 miljarder kronor årligen under perioden 2024–2026.  

Slutsats

Diskussionen om att skicka svenska fredsbevarande styrkor till Ukraina signalerar en potentiell intensifiering av Sveriges engagemang i konflikten. Ett sådant beslut skulle kräva noggrann övervägning och samordning med internationella partners för att säkerställa effektivitet och legitimitet i insatsen.

Källförteckning

di.se

sverigesradio.se

svd.se

regeringen.se

svt.se

bt.se

svt.se