Ukraina har sagt ja till 30 dagars vapenvila 

Fred

Datum och tid: 2025-03-12 10:00

Ett första steg mot fred? 

Ukraina har accepterat ett förslag om en 30 dagar lång vapenvila med Ryssland, vilket ses som ett betydande steg mot fred. Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, menar att Ryssland sannolikt kommer att behöva göra eftergifter i de kommande förhandlingarna.

Under ett möte med amerikanska representanter i Saudiarabien uttryckte Ukraina sin vilja att ingå en 30 dagar lång vapenvila. Detta inkluderar att upphöra med drönar- och långdistansmissilattacker samt operationer i Svarta havet och mot energiinfrastruktur. Förslaget omfattar även fångutbyten och återlämnande av barn som förts till Ryssland.

USA återupptar stöd till Ukraina

Som svar på Ukrainas initiativ meddelade USA att man omedelbart återupptar militärt stöd och underrättelsesamarbete med Ukraina. President Donald Trump uttryckte hopp om att Rysslands president Vladimir Putin ska acceptera vapenvilan, vilket skulle kunna leda till ett slut på den konflikt som pågått sedan 2022.

Rysslands position och möjliga eftergifter

Ryssland står nu inför ett diplomatiskt dilemma. Ett avvisande av vapenvilan kan skada relationerna med USA, medan ett accepterande kan uppfattas som en försvagning av deras position. Putin har tidigare krävt att Ukraina avstår från NATO-medlemskap, minskar sitt försvar och drar tillbaka sina styrkor från ockuperade områden. Analytiker menar att Ryssland kan komma att kräva stopp för västerländska vapenleveranser till Ukraina och möjliggöra ukrainska val som en del av ett avtal.

Europeiska reaktioner och oro

Europeiska ledare har uttryckt oro över att fredsförhandlingar sker utan deras direkta medverkan. Frankrikes och Tysklands utrikesministrar har betonat att en varaktig fred i Ukraina kräver Europas deltagande. Detta understryker vikten av att EU är involverat i förhandlingarna för att säkerställa en hållbar lösning.

Sammanfattning

Ukrainas godkännande av en 30 dagar lång vapenvila markerar ett viktigt steg mot fred. Ryssland står inför valet att acceptera vapenvilan och eventuellt göra eftergifter eller riskera försämrade relationer med väst. Europeiska ledare betonar vikten av att inkludera EU i fredsförhandlingarna för att uppnå en hållbar och rättvis lösning på konflikten.

Källförteckning

1. SvD

2. El País

3. The Guardian

4. AP News

5. Europaportalen