Oljtankerbesättning planerade ytterligare kabelsabotage före gripandet, enligt Finland

Datum och tid: 2025-01-15 07:11 CET

Bakgrund och händelseförlopp

Den 26 december 2024 bordade finska myndigheter oljetankern Eagle S, registrerad på Cooköarna och misstänkt för att tillhöra Rysslands så kallade “skuggflotta”. Fartyget misstänks ha orsakat skador på Estlink 2, en 170 kilometer lång undervattenskabel som förbinder Finland och Estland, samt fyra telekommunikationskablar, genom att släpa sitt ankare över havsbotten i över 100 kilometer. 

Planerade ytterligare sabotage

Enligt Risto Lohi vid Finlands nationella utredningsbyrå (NBI) var besättningen på Eagle S i färd med att förbereda sabotage av ytterligare infrastruktur, inklusive Estlink 1 och gasledningen BalticConnector mellan Finland och Estland, när de greps. Lohi betonade att det förelåg en omedelbar risk för att fler kritiska undervattensstrukturer kunde ha skadats om inte myndigheterna ingripit i tid. 

Besättningens sammansättning och rättsliga åtgärder

Besättningen på 24 personer består av medborgare från Georgien och Indien, med en georgisk kapten. För närvarande är nio besättningsmedlemmar misstänkta och belagda med reseförbud för att säkerställa deras tillgänglighet under den pågående utredningen. 

Internationella reaktioner och säkerhetsåtgärder

Incidenten med Eagle S är en del av en serie av misstänkta sabotage mot undervattensinfrastruktur i Östersjöregionen sedan Rysslands invasion av Ukraina 2022. NATO-länder runt Östersjön, inklusive Sverige och Estland, har ökat sina marina patrulleringar och överväger juridiska åtgärder för att begränsa rörelserna för Rysslands skuggflotta. NATO har även lanserat uppdraget “Baltic Sentry” för att upptäcka och förhindra sådana sabotage genom att använda marina drönare, ubåtar, fartyg och flygplan. 

Säkerheten för kritisk infrastruktur

Dessa händelser har belyst sårbarheten hos kritisk undervattensinfrastruktur, såsom fiberoptiska kablar och elkablar, som är avgörande för dataöverföring och energiförsörjning i regionen. Västliga militärer och regeringar uppmanas nu att stärka skyddet av denna infrastruktur genom ökad övervakning och internationellt samarbete. 

Sammanfattning

Gripandet av besättningen på Eagle S och avslöjandet av deras planer på ytterligare sabotage understryker de ökade hoten mot kritisk infrastruktur i Östersjöregionen. Internationella och nationella åtgärder intensifieras för att skydda dessa vitala system mot framtida attacker.

Källförteckning

• https://www.reuters.com/world/europe/oil-tanker-sabotage-crew-were-poised-cut-more-cables-when-caught-finland-says-2025-01-13/

• https://www.ft.com/content/3447d821-ea41-4c85-b403-e7cc7cc49b4c

• https://www.ft.com/content/b7e6b481-9202-4343-ae03-b563d06433e1

• https://www.kyivpost.com/post/45069

• https://kyivindependent.com/oil-tanker-crew-planned-more-cable-sabotage-before-capture-finland-says/