En värld i sorg och enormt säkerhetspådrag när påve Franciskus begravs

IMG_0482

2025-04-26 12:10 CET

Globalt farväl till en påve som förändrade världen

Rom har blivit centrum för en av de största religiösa ceremonierna i modern tid: begravningen av påve Franciskus. Tusentals troende, ledare och sörjande från hela världen har samlats på Petersplatsen för att ta farväl av den påve som under sitt pontifikat präglat katolska kyrkan med sitt sociala engagemang och sitt budskap om ödmjukhet och inkludering.

Ceremonin, ledd av kardinalskollegiet, följer urgamla traditioner men speglas också av vår tids verklighet: ett massiv säkerhetsarrangemang som saknar motstycke i Vatikanens historia.

Stridsflyg i luften och krypskyttar på taken

Italienska myndigheter och Vatikanen har tillsammans mobiliserat en säkerhetsapparat i klass med stora internationella toppmöten. Eurofighter Typhoon -plan patrullerar luftrummet, medan krypskyttar, antiterrorstyrkor och drönarövervakning bevakar folkmassorna.

Enligt italienska inrikesdepartementet deltar över 8 000 poliser och militärer i operationen. Luftrummet över centrala Rom har tillfälligt stängts, och flygtrafiken till Fiumicino och Ciampino styrs om för att undvika eventuella hot.

“Vi tar inga risker. Hotbilden mot stora religiösa evenemang är allvarlig och global,” säger Italiens inrikesminister Maria Lamorgese i ett uttalande.

Statschefer, kungligheter och folket på Petersplatsen

Bland de närvarande märks världsledare som USA:s presidentFrankrikes presidentTysklands förbundskansler och ett flertal europeiska kungligheter. Påvens död har väckt internationell sorg och respekt, även från länder och kulturer långt utanför den katolska världen.

Samtidigt har över hundratusen pilgrimer samlats i Rom, där säkerhetszoner, inpasseringskontroller och omfattande övervakning satts upp runt Vatikanen. Rörelsen i centrala Rom har begränsats och kollektivtrafiken är till stor del avstängd.

Historisk jämförelse: större än Johannes Paulus II:s begravning?

Vid påven Johannes Paulus II:s begravning 2005 samlades över fyra miljoner människor i Rom. Analytiker menar att dagens arrangemang, sett till säkerhetsnivå, överträffar även detta.

Skillnaden ligger i det ökade hotet från terrornätverk, samt den tekniska utvecklingen av drönare och cyberhot. Enligt säkerhetsexperten Lorenzo Vidino innebär detta att varje större offentlig ceremoni idag kräver “en helt annan typ av försvarsstrategi än för tjugo år sedan”.

Påve Franciskus’ arv: en brobyggare i en splittrad tid

Påve Franciskus efterlämnar ett blandat men kraftfullt arv. Han var den första påven från Latinamerika, en förespråkare för klimaträttvisa, social jämlikhet och dialog mellan religioner. Samtidigt mötte han motstånd inom kyrkans konservativa kretsar, särskilt kring hans mer liberala hållning i frågor som migration och sexualitet.

I dödens stund förenas dock världen kring minnet av en ledare som, med både enkelhet och envishet, sökte föra den katolska kyrkan in i en ny era.

Sammanfattning

Påve Franciskus’ begravning markerar slutet på ett betydelsefullt pontifikat och utspelar sig under en av de största säkerhetsoperationerna i modern europeisk historia. Händelsen samlar troende och världsledare i ett sällsynt ögonblick av global enhet och respekt.

Källförteckning

1. Dagens Nyheter: Enorm säkerhet när påven begravs – stridsflyg redo

2. Reuters: Rome tightens security ahead of Pope Francis funeral

3. BBC News: Rome on alert for Pope Francis funeral

4. New York Times: Leaders gather for Pope Francis funeral under heavy security

5. The Guardian: Global reaction as Pope Francis is laid to rest