(Bild: unsplash) 2025-03-23 08:04 CET
Ökat militärt tryck vid östgränsen
Estlands försvarsminister Hanno Pevkur varnar för att det ryska hotet mot Baltikum kommer att öka när kriget i Ukraina tar slut. Enligt Pevkur planerar Ryssland att placera ytterligare 50 000 soldater vid gränsen till Estland och Finland – ett tydligt tecken på ökad militär närvaro i regionen.
Han uppmanar både Estland och övriga Nato-länder att förbereda sig för ett långvarigt säkerhetshot:
“Vi måste vara redo för vad som händer efter att kriget i Ukraina avslutas.”
Historiska mönster och rysk strategi
Redan innan invasionen av Ukraina varnade analytiker för att Baltikum kunde stå näst på tur. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upprepat att Ryssland sannolikt kommer att rikta blicken mot Lettland, Estland och Litauen om de återuppbygger sin militär.
“Ryssland har långsiktiga ambitioner. Vi får inte blunda för det,” säger Pevkur.
Europas ökade försvarsansvar
Med ett potentiellt minskat amerikanskt engagemang har Europa tvingats ta större ansvar för säkerheten i regionen. Pevkur menar att kontinentens försvar länge varit underfinansierat, men att trenden nu vänder. Samtidigt betonar han att Rysslands hot kvarstår, oavsett vilka interna problem landet brottas med.
Soldatyrket som ekonomisk räddning
Trots krigets påfrestningar fortsätter många ryssar att ansluta sig till armén. Enligt ukrainska uppgifter tjänar en rysk soldat över 20 000 kronor i månaden – dubbelt så mycket som medellönen i landet. Med en pressad ekonomi och hög inflation framstår militären som en av få vägar till trygg inkomst.
Bunkerlinjer och Nato-stöd
För att möta hotet satsar Estland nu på omfattande försvarsförstärkningar. Bland annat byggs en ny linje av 600 nedgrävda bunkrar längs gränsen mot Ryssland – ett samarbete med Lettland och Litauen för att avskräcka framtida aggression. Försvarsbudgeten höjs till 3,4 % av BNP.
Omkring 2 000 Natosoldater är redan stationerade i Estland. Pevkur uttrycker starkt stöd för Nato och dess Artikel 5-garanti, trots oro för hur framtida ledarskap i USA kan påverka alliansens hållning.
Sammanfattning
Estland varnar för att Rysslands militära hot kommer att öka när kriget i Ukraina avslutas. Genom att förstärka försvaret, bygga bunkrar och fördjupa samarbetet med Nato försöker landet minska sårbarheten i en alltmer osäker geopolitisk situation.
Källförteckning