Ett över 1 miljon år gammalt mänskligt fossil i Spanien kan skriva om hela vår arts historia.

Kranium

(Bild: unsplash) 2025-04-09 05:59 CET

Introduktion

Är den mänskliga arten i själva verket mycket äldre än vad vi tidigare har trott? Ja, den frågan ställer sig nu en hel del forskare och antropologer efter den banbrytande upptäckten i Sima del Elefante-grottan, belägen i Sierra de Atapuerca, Burgos, Spanien. Ett fossiliserat ansiktsben, daterat mellan 1,1 och 1,4 miljoner år gammalt, har identifierats som det äldsta kända mänskliga ansiktet i Västeuropa. Fossilet, kärleksfullt kallat “Pink”, ger nya insikter i de tidigaste människornas närvaro på den europeiska kontinenten. I samma grotta har man även kunna konstatera, genom att analysera andra fynd, att ”människorna” som levde för över 1 miljon år sedan, även var duktiga jägare.

Detaljer om Fyndet

Upptäckten gjordes 2022 under utgrävningar i Sima del Elefante. Fossilet består av vänster kindben och övre käke från en vuxen individ. Analys av dessa ben avslöjade primitiva drag som skiljer sig från senare arter som Homo antecessor, vilket tyder på en tidigare och mer arkaisk mänsklig närvaro i området. 

Taxonomisk Klassificering

Forskarna har preliminärt klassificerat “Pink” som Homo affinis erectus, vilket indikerar en nära relation till Homo erectus. Denna klassificering baseras på morfologiska likheter, även om vissa anatomiska skillnader antyder att det kan röra sig om en tidigare okänd art. Ytterligare forskning krävs för att bekräfta denna taxonomi. 

Betydelse för Mänsklig Migration

Detta fynd utmanar tidigare uppfattningar om tidpunkten för mänsklig migration till Europa. Närvaron av “Pink” i Spanien för över en miljon år sedan tyder på att tidiga människor nådde Västeuropa långt tidigare än tidigare antagit, vilket omformar vår förståelse av mänsklighetens spridning över kontinenten. 

Arkeologiska Sammanhang

I samma sedimentlager som “Pink” upptäcktes, hittades också stenverktyg av oldowantyp samt djurben med skärmärken. Detta tyder på att dessa tidiga människor använde enkla stenverktyg för att bearbeta djur, vilket ger insikt i deras livsstil och överlevnadsstrategier. 

Framtida Forskning

Forskningsteamet planerar ytterligare analyser för att exakt bestämma fossilens ålder och art. Framtida utgrävningar i området kan avslöja fler fynd som kan bidra till att lösa detta historiska mysterium och ge en djupare förståelse för de tidigaste människornas liv i Europa. Att människor befolkat den europeiska kontinenten i över 1 miljon år och kanske betydligt längre än så, ger perspektiv, och krossar den tidigare uppfattningen om att människan bara har varit ”moderna” jägare och samlare i omkring 30-40 tusen år.

Källförteckning

1. Nature: The earliest human face of Western Europe

2. Reuters: Spanish fossils may represent unknown ancient human species

3. The Guardian: Bone fragments of oldest known human face in western Europe found in Spain

4. AP News: Archaeologists uncover the oldest known partial face fossil of a human ancestor in western Europe

5. ScienceAlert: Discovery of a New 11-Million-Year-Old Ancestor Reveals How Humans Began to Walk