Ismail Abdo gripen i Turkiet – misstänkta narkotikabrott och mordförsök

IMG_0795

2025‑07‑05 11:00 CET

En svensk man, internationellt efterlyst för grov narkotikabrottslighet och anstiftan till mordförsök, har gripits i Turkiet den 4 juli 2025. Operativ insats genomfördes i flera turkiska städer och är en del av ett koordinat samarbete mellan Turkiet, Sverige och Norge.

Vad som hänt

Turkisk polis genomförde en stor gryningsräd med tillslag i Istanbul, Adana, Mersin, Muğla och Antalya samt i Oslo – totalt 19 individer greps (SVT Nyheter).

Enligt Åklagarmyndigheten handlar det om en svensk medborgare, även turkisk medborgare, som under lång tid varit efterlyst för synnerligen grova narkotikabrott och anstiftan till försök till mord. Eftersom han har turkiskt medborgarskap kan han inte utlämnas från Turkiet (Åklagarmyndigheten via ViaTT).

Statsåklagare Daniel Jonsson bekräftar att gripandet avser Ismail Abdo, känd som gängledare och tidigare häktad i sin utevaro (Svenska Dagbladet).

Bakgrund och beteckningar

Mannen, identifierad som Ismail ”Jordgubben” Abdo, ledare för det kriminella nätverket Rumba, har kopplingar till våldsamma konflikter inom det tidigare Foxtrot‑nätverket, lett av Rawa Majid. En uppgörelse 2023 eskalerade till flera dödsskjutningar i Sverige (Aftonbladet).

Abdo hade tidigare gripits i Turkiet våren 2024 i samband med en trafikkontroll men släpptes mot borgen trots internationell efterlysning (Aftonbladet).

I samband med ett stort narkotikabeslag i Nynäshamn våren 2024 beslagtagits 1,3 ton kokain, något han är åtalad för i Sverige (Aftonbladet).

Insatsen och beslag

Turkiets inrikesminister visade på sociala medier dramatiskt videomaterial från gripandet, vilket omfattade beslag av cirka 1,5 ton narkotika, 53 fastigheter, 27 fordon och tillgångar värda cirka 360 miljoner kronor (Omni).

Svensk polis bidrog med underrättelseinformation som enligt myndigheter var avgörande för gripandet (Omni).

Reaktioner och politiska signaler

Justitieminister Gunnar Strömmer framhöll att budskapet till kriminella som gömmer sig utomlands är tydligt: “Ni är inte säkra någonstans” – de kommer att hittas, gripas och få sina tillgångar beslagtagna (Omni).

Statsminister Ulf Kristersson betonade att Sverige nu samarbetar med flera europeiska länder för att gripa och lagföra kriminella utomlands, och tackade Turkiet för väl utfört arbete (Omni)

Experter som Gunnar Appelgren och Camila Salazar Atías menar att gripandet är en markant framgång för svenskt rättsväsende, men varnar samtidigt för risker i form av maktvakuum och våld inom kriminella nätverk efter Abdos frånfälle (Omni).

Fortsatt process och osäker framtid

Eftersom Abdo är turkisk medborgare finns ingen möjlighet till utlämning till Sverige. Det är ännu oklart om Turkiet kommer åtala honom – men han riskerar att prövas där med hjälp av bevisning från svenska myndigheter (Svenska Dagbladet).

Inrikesexpert Paul Levin ser gripandet som ett tecken på ökat rättsligt samarbete inom ramen för Sveriges Nato‑inträde, medan andra experter varnar för risker kopplade till politiska hinder och korruption i Turkiet (Aftonbladet).

Sammanfattning

Gripandet av en svensk‑turkisk medborgare, identifierad som Ismail Abdo, markerar en betydande framgång i kampen mot organiserad brottslighet med gränsöverskridande kopplingar. Operationen speglar ett allt starkare samarbete mellan svensk, norsk och turkisk polis. Samtidigt kvarstår osäkerhet kring rättsprocessens framtid och risken för våld kring kriminella nätverks maktvakuum.

Källförteckning

Svensk man gripen i Turkiet (ViaTT)

Här grips Ismail Abdo (SVT Nyheter)

Polisen: Svensk anstiftare gripen i Turkiet

Gängledaren Ismail Abdo gripen i Turkiet (SvD)

Gripande, beslag och reaktioner (Omni)

Aftonbladet om gängkonflikter och narkotikabeslag

Kristersson tackar Turkiet (Omni)

Strömmer: Ni är aldrig säkra (Omni)

Risk för våldsvåg efter gripande (Omni)

Politisk analys av Paul Levin (Aftonbladet)