Kinas kopparhunger i Zambia – exploatering, miljökatastrofer och växande motstånd

IMG_0492

2025-04-27 22:48 CET

En geopolitisk kamp om koppar – med Zambia i skottlinjen

Zambia, Afrikas näst största kopparproducent, har blivit en strategisk spelbricka i Kinas globala jakt på kritiska mineraler. Genom omfattande investeringar i landets kopparbälte har kinesiska statliga och privata bolag säkrat kontroll över flera nyckelgruvor. Men denna expansion har inte skett utan kontroverser. Rapporter om miljöförstöring, arbetsrättsbrott och marktvister har väckt oro bland lokalbefolkningen och internationella observatörer.

Miljökatastrof i Kafuefloden – 50 miljoner liter surt avfall

Den 18 februari 2025 inträffade en av de värsta miljökatastroferna i Zambias historia. En damm vid den kinesiskägda koppargruvan Sino-Metals Leach Zambia kollapsade och släppte ut cirka 50 miljoner liter surt gruvavfall i Kafuefloden, landets viktigaste vattendrag (AP News). Detta ledde till massiv fiskdöd, förorenade jordbruksmarker och avstängning av dricksvattenförsörjningen för över 700 000 invånare i staden Kitwe.

Zambias president Hakainde Hichilema beskrev händelsen som en “nationell kris” och beordrade omfattande saneringsinsatser, inklusive användning av kalk för att neutralisera det sura vattnet. Sino-Metals Leach Zambia, som ägs av den kinesiska statliga koncernen China Nonferrous Metals Industry Group, har åtagit sig att finansiera saneringen (AP News).

Arbetsrättsbrott och dödliga konflikter

Kinesiska gruvbolag i Zambia har länge kritiserats för bristande arbetsvillkor. En rapport från Human Rights Watch 2011 avslöjade att kinesiskägda koppargruvor rutinmässigt bröt mot arbetslagar, med långa arbetspass, dålig säkerhet och förhindrande av facklig organisering.

Konflikterna har ibland eskalerat till våld. År 2012 dödades en kinesisk chef vid Collum-kolgruvan av strejkande arbetare som protesterade mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Denna incident följde på en tidigare händelse där kinesiska chefer sköt och skadade 11 arbetare vid samma gruva (The New Yorker).

Marktvister och lokalbefolkningens motstånd

Kinesiska investeringar har också lett till marktvister. I flera fall har lokalbefolkningen anklagat gruvbolag för att olagligt ha tagit över mark utan korrekt kompensation. Dessa tvister har resulterat i protester och rättsliga processer, vilket ytterligare har spätt på missnöjet mot kinesiska företag.

Kinas strategiska intressen och Belt and Road Initiative

Kinas engagemang i Zambias gruvsektor är en del av den större Belt and Road Initiative (BRI), som syftar till att säkra tillgången till viktiga råvaror för landets industriella behov. Genom investeringar i infrastruktur och gruvor har Kina stärkt sitt inflytande i regionen, men detta har också lett till kritik om nykolonialism och exploatering.

Sammanfattning

Kinas omfattande investeringar i Zambias kopparindustri har lett till ekonomiska fördelar men också till allvarliga miljöskador, arbetsrättsbrott och sociala konflikter. Den senaste miljökatastrofen i Kafuefloden har förvärrat situationen och ökat trycket på både kinesiska företag och zambiska myndigheter att förbättra transparens, ansvarstagande och hållbarhet i gruvsektorn.

Källförteckning

1. SVT Nyheter – Stulen mark: Kina jagar mineraler i Zambias kopparbälte

2. AP News – Acid spill into Kafue River

3. Human Rights Watch – Zambia: Workers Detail Abuse at Chinese-Owned Mines

4. The New Yorker – China, Zambia, and a Clash in a Coal Mine

5. Foreign Policy – Zambia’s Acid Spill Crisis

6. Reuters – China’s JCHX to invest $300 million in Lubambe Copper Mine

7. Taylor & Francis Online – Chinese Mining in Zambia

8. University of Oxford – China-Zambia Relations Report

9. South China Morning Post – China to Buy Another African Mine

10. Wall Street Journal – Zambia’s Copper Gamble and China’s Role

11. Quartz Africa – China and Zambia: Illegal Copper Mining Disputes

12. The New Yorker – China in Africa: The New Imperialists

13. Financial Times – Zambia and Chinese Mining Influence

14. Wikipedia – Zambia

15. Wikipedia – List of Mines in Zambia