Datum och tid: 2025-04-26 09:08 CET
⸻
Stockholm i framkant med koldioxidinfångning
Mitt i centrala Stockholm pågår ett banbrytande pilotprojekt för att fånga in koldioxid direkt från luften. Projektet, som leds av energibolaget Stockholm Exergi, är en av de första i sitt slag i en urban miljö. Anläggningen använder teknik för bio-CCS (biogen koldioxidinfångning och lagring) och syftar till att minska stadens klimatavtryck avsevärt.
Enligt Stockholm Exergi är ambitionen att anläggningen ska fånga in cirka 8 000 ton koldioxid per år i testfasen. På sikt kan fullskaliga anläggningar potentiellt fånga in flera hundratusen ton per år från stadens biokraftverk.
Hur fungerar tekniken?
Bio-CCS innebär att koldioxid som naturligt frigörs vid förbränning av biobränslen fångas in innan den når atmosfären. Den infångade koldioxiden kan sedan lagras säkert under jord i geologiska formationer.
Enligt experter vid IVL Svenska Miljöinstitutet, som är samarbetspartner i projektet, är tekniken avgörande för att Sverige ska kunna uppnå nettonollutsläpp till 2045. De framhåller att bio-CCS inte bara tar bort nya utsläpp utan också kan skapa “negativa utsläpp” – en viktig komponent i framtidens klimatstrategi.
Kritiska röster: Är CCS lösningen?
Trots teknikens potential är inte alla övertygade. Klimatforskare vid Chalmers menar att koldioxidinfångning riskerar att bli en “ursäkt” för fortsatt hög användning av fossila bränslen. De varnar för att CCS-projekt inte får ersätta nödvändiga utsläppsminskningar vid källan.
Liknande invändningar har framförts av Naturskyddsföreningen, som menar att satsningar på bio-CCS måste kombineras med ökad energieffektivisering och minskad konsumtion för att vara verkligt hållbara.
Vad händer härnäst?
Om projektet i Stockholm lyckas kan det bana väg för fler bio-CCS-anläggningar i urbana miljöer runt om i världen. Stockholm Exergi hoppas kunna skala upp tekniken till kommersiell drift inom de närmaste fem åren, förutsatt att nödvändiga politiska och ekonomiska stödprogram kommer på plats.
Regeringen har aviserat att stöd för negativa utsläpp kan bli en del av Sveriges klimatpolitik från 2026, något som skulle vara avgörande för projektets framtid.
Sammanfattning
Stockholm blir nu en testarena för framtidens klimatteknik genom sin bio-CCS-satsning. Tekniken kan bli en viktig del i kampen mot klimatförändringar – men endast om den används tillsammans med kraftiga utsläppsminskningar och hållbar energianvändning. Framtiden får utvisa om koldioxidinfångning kan leva upp till förväntningarna.
⸻
Källförteckning
1. Dagens PS: Här fångas koldioxid för framtiden mitt i Stockholm
4. Chalmers: CCS kräver klok politik