2025‑06‑25 10:00 CET
Fackförbundet ST släppte den 24 juni 2025 rapporten “Osynligt arbete – synliga konsekvenser”, som visar att kvinnor inom staten får bära ett oproportionerligt stort ansvar för arbetsplatsens “osynliga” uppgifter, vilket påverkar deras hälsa, återhämtning och karriär negativt.
Kvinnors osynliga arbetsbörda
Rapporten definierar “osynligt arbete” som uppgifter som inte ingår i formella arbetsbeskrivningar, exempelvis att ordna fika, dokumentera möten eller ansvara för trivseln. Det är uppgifter som ofta tas för givna, och i hög grad tillskrivs kvinnor.
ST:s undersökning visar tydliga könsskillnader: nästan 3 av 4 kvinnor (76 %) i åldern 30–39 upplever arbetsrelaterad stress, mot 67 % bland män i samma åldersgrupp. Dessutom uppger 25 % av kvinnorna att de inte tror att de kommer orka arbeta till pensionen, jämfört med 19 % av männen.
Närvårdssituationer läggs ofta på kvinnor: 60 % uppger att de “vobbar” (jobbar hemifrån för att ta hand om sjukt barn), för att hinna med sina arbetsuppgifter.
Hälsans pris
Resultaten belyser hur den ojämna arbetsfördelningen leder till hög stressnivå, bristande återhämtning och ökad risk för ohälsa bland kvinnor. Detta bekräftas av forskning som visar att den osynliga arbetsbördan, både i hem och på arbete, är starkt kopplad till psykisk ohälsa – en studie av amerikanska småbarnsmammor visade exempelvis att planeringsarbete i hemmet ökade kvinnors stress och minskade livskvalitet.
Ytterligare studier i Sverige slår fast att kvinnodominerade arbetsplatser ofta detaljstyrs, med färre inslag av inflytande, vilket ökar stressnivån. I hemmet ökar risken för utmattning – kvinnor löper 40 % högre risk att sjukskrivas för stressrelaterad psykisk ohälsa.
Hur arbetslivet påverkas
Den osynliga belastningen påverkar också karriären: kvinnor ägnar i genomsnitt cirka 200 timmar extra per år åt icke-meriterande uppgifter – tid som inte syns och som inte främjar deras professionella utveckling, enligt Novus och Make Equal.
Därtill lyfts skillnader i uppfattning fram – medan 70 % av både kvinnor och män anser att uppdelningen aldrig diskuteras, menar kvinnor oftare att det främst är de som utför dessa uppgifter, medan män tenderar att tro att fördelningen är jämn. Detta diskuteras i bland annat Dagens PS och Prevent.
ST:s lösningsförslag
Fackförbundet ST föreslår fem insatser för att främja ett mer hållbart och jämställt arbetsliv:
1. Inför genusanalys i arbetsmiljöarbetet – synliggör normer och ansvarsfördelning.
2. Skärpt efterlevnad av Arbetsmiljöverkets OSA-regler för organisatorisk och social arbetsmiljö.
3. Främja friskfaktorer: inflytande, meningsfullhet, återhämtning och goda relationer på arbetsplatsen.
4. Ge chefer rimliga förutsättningar – så att de kan verka stödjande för sina medarbetare.
5. Jämställda livsinkomster: erkänn att underskattat kvinnligt arbete leder till ekonomisk ojämställdhet och lägre pension.
Sammanfattning
Kvinnors osynliga arbete – både i hem och på arbetsplats – är en tydlig källa till stress, psykisk ohälsa och karriärhämning. ST:s rapport visar att en strukturell reform behövs: genusmedvetet arbetsmiljöarbete, erkännande av osynligt arbete och ekonomiska incitament. Cheläggningen av arbetsvillkor är avgörande – inte minst för att kvinnor ska kunna arbeta fram tills pension och undvika ekonomisk utsatthet. Att synliggöra det osynliga är det första steget mot verklig jämställdhet.
Källförteckning
• https://modernpsykologi.se/2022/05/09/osynligt-hushallsarbete-stressar-kvinnor-mest/
• https://novus.se/artiklar/osynligt-arbete-ar-en-tidstjuv/
• https://makeequal.se/projekt/osynligt-arbete/
• https://www.prevent.se/arbetsliv/arbetsmiljoforskning/2023/sa-kan-vi-synliggora-osynligt-arbete/
• https://www.dagensps.se/arbetsliv/arbetsuppgiften-som-splittrar-man-och-kvinnor/
• https://www.mabra.com/psykisk-halsa/kvinnor-stressrelaterad-ohalsa/8997522