Möjliga tecken på liv på exoplaneten K2-18b – forskare upptäcker biomarkörer

Planet

(Bild: unsplash) Datum och tid: 2025-04-18 08:28 CET

Forskare upptäcker potentiella tecken på liv 124 ljusår bort

Ett forskarlag från University of Cambridge har, med hjälp av Nasas James Webb-teleskop, identifierat två kemikalier i atmosfären på exoplaneten K2-18b som på jorden enbart produceras av levande organismer. Upptäckten beskrivs som det hittills starkaste beviset för liv utanför vårt solsystem.

K2-18b: En potentiellt beboelig värld

K2-18b, belägen 124 ljusår från jorden, är en exoplanet med en massa nästan nio gånger jordens. Den kretsar kring en röd dvärgstjärna inom den så kallade beboeliga zonen, där temperaturerna kan tillåta flytande vatten. Tidigare observationer har visat på förekomst av vattenånga, metan och koldioxid i planetens atmosfär.

Biomarkörer indikerar möjligt liv

De nyligen upptäckta kemikalierna, dimetylsulfid (DMS) och dimetyldisulfid (DMDS), är biomarkörer som på jorden endast produceras av levande organismer, främst mikroskopiska marina alger. Forskarlaget, lett av astrofysikern Nikku Madhusudhan, menar att förekomsten av dessa ämnen kan indikera ett hav fullt av liv på K2-18b.

“Det här är ett revolutionerande ögonblick”, säger Madhusudhan till NPR.

Försiktighet bland forskare

Trots den spännande upptäckten manar flera forskare till försiktighet. Måns Holmberg, svensk astrofysiker involverad i projektet, påpekar att det krävs mer data för att bekräfta livets existens.

“Det krävs mycket för att kunna slå fast att det finns liv på en annan planet och jag tycker inte vi är där än”, säger han enligt TT.

Stephen Schmidt, planetforskare vid Johns Hopkins University, understryker att det ännu inte går att fastslå att planeten är beboelig.

Nästa steg i jakten på liv

För att bekräfta dessa fynd krävs ytterligare observationer och analyser. Forskarsamhället betonar vikten av upprepade studier och bättre instrument för att kunna utesluta andra möjliga förklaringar till förekomsten av DMS och DMDS.

“Vi är mycket försiktiga. Vi måste ifrågasätta oss själva både om signalen är verklig och vad den betyder”, säger Madhusudhan.

Sammanfattning

Upptäckten av biomarkörer på K2-18b representerar ett betydande framsteg i sökandet efter liv utanför jorden. Medan resultaten är lovande, betonar forskare behovet av ytterligare forskning för att bekräfta dessa fynd.

Källförteckning

  1. svd.se/artikel
  2. dn.se/artikel
  3. tv4.se/artikel
  4. sverigesradio.se/artikel
  5. marcusoscarsson.se