(Bild: unsplash) Datum och tid: 2025-02-21 14:30 CET
Stanfordprofessor: “Överskottsprotein omvandlas till fett”
Enligt en artikel i Svenska Dagbladet hävdar en professor vid Stanford University att ett överskott av protein från exempelvis pulver och bars sällan omvandlas till muskler. Istället konverteras det till kolhydrater och kan i vissa fall lagras som fett runt midjan. Detta går emot den utbredda uppfattningen att ett högt proteinintag automatiskt leder till ökad muskelmassa.
Hur hanterar kroppen överskottsprotein?
Livsmedelsverket förklarar att protein främst används för att bygga och reparera kroppens vävnader. Om kroppen inte får tillräckligt med energi från fett och kolhydrater, kan protein även användas som bränsle. Men om energibehovet redan är täckt, kan det överskottsprotein som inte behövs brytas ner och lagras som fett.
Risker med för högt proteinintag
Enligt en artikel i Läkartidningen kan ett alltför högt intag av protein, särskilt från animaliska källor, ha negativa effekter på hälsan. Det kan belasta njurarna och påverka blodfetterna negativt. Forskare betonar att proteinbehovet för de flesta människor redan täcks genom en vanlig, varierad kost.
Experter: Svårt för kroppen att omvandla protein till fett
Men. Samtidigt påpekar vissa forskare att kroppen har en begränsad kapacitet att omvandla protein till fett, eftersom de metaboliska processerna glukoneogenes och lipogenes är ineffektiva. Det innebär att protein i första hand används som energi snarare än att direkt lagras som fett.
Sammanfattning
Forskningsläget kring proteinöverskott är inte helt entydigt, men flera experter är överens om att ett högt intag av protein inte nödvändigtvis leder till mer muskler. Istället kan överskottet användas som energi eller, i vissa fall, lagras som fett. För den som redan får i sig tillräckligt med protein genom sin kost kan tillskott vara onödiga – och i värsta fall bidra till oönskad fettinlagring.
Källförteckning:
• “Stanfordprofessor: Proteinöverskottet blir fett – förvånar många”
• “Protein – hur mycket behöver vi?” (Livsmedelsverket)
• “Svårt att få brist på protein – för högt intag större risk” (Läkartidningen)
• “Protein och fettinlagring” (Dr. Daniel Berglind, Instagram)