(Bild unsplash) Datum och tid: 2025-04-26 15:18 CET
Rekordproduktion blev för mycket för nätet
Spanien och Portugal producerade tidigare i april mer solenergi än någonsin tidigare – men mitt i denna framgång inträffade det oväntade: delar av elnäten kollapsade. Flera regioner i båda länderna drabbades av omfattande elavbrott när produktionen överskred efterfrågan och elnäten inte kunde hantera den snabba variationen i effekt.
Bakgrunden är en exceptionellt solig vårdag där efterfrågan på el samtidigt var låg. Överproduktionen pressade nätet, vilket resulterade i att delar av systemet automatiskt stängdes av för att förhindra överbelastning – en säkerhetsfunktion, men med stora konsekvenser.
Solenergiens välsignelse – och förbannelse
Både Spanien och Portugal är solkraftsnationer i EU-toppen. Under årets första kvartal har mer än 50 % av elproduktionen i Portugal och cirka 45 % i Spanien kommit från sol- och vindkraft. Men energisystemen har inte byggts ut i samma takt som produktionen – en växande flaskhals enligt experter.
(IEA)
(ENTSO-E)
Det som nu skett är ett exempel på så kallad nätinstabilitet – när energiproduktion och konsumtion inte är i balans. I konventionella energisystem regleras detta med hjälp av gaskraft eller vattenkraft, men i förnybara system krävs snabba lösningar som batterilagring, smarta elnät och flexibla användare.
Systembrister och investeringseftersläpning
Spanien har tidigare investerat kraftigt i solcellsparker, men enligt elnätsoperatören REE har utbyggnaden av nätinfrastruktur och lagring inte hållit jämna steg. Det gör att tillfällig överproduktion inte kan tas tillvara – eller i värsta fall leder till avbrott.
Flera experter varnar nu för att denna typ av problem kan bli vanligare i takt med att fler länder elektrifierar snabbt utan att uppgradera sina elnät. Europa står inför ett “planeringsunderskott”, enligt European Energy Forum.
Lärdomar för framtiden
Incidenten i Iberiska halvön betraktas som en väckarklocka. Förnybar energi måste inte bara produceras – den måste också användas, lagras eller styras smart. EU har redan lanserat nya stödpaket för batterilagring och digitala elnätslösningar, men flera medlemsländer har ännu inte anpassat sin energiplanering.
I Sverige pekar Energimyndigheten på liknande risker under solintensiva sommarveckor, där vissa regioner redan nu har begränsningar i elnätet för att hantera solcellstoppar.
Sammanfattning
Spanien och Portugal producerade rekordmycket solenergi – men elnäten klarade inte trycket. Avbrotten visar att utbyggnaden av förnybar energi måste matchas med investeringar i elnät, lagring och styrning. Annars kan solens kraft bli lika mycket en risk som en resurs.
Källförteckning