2025-04-03 19:45 CET
Försvarsmakten larmar om brist på drönare
Sveriges försvar är inte rustat för krig, om man ska tro Försvarsmakten. I ett nytt utspel från arméchefen Jonny Lindfors konstateras att Sverige skulle behöva miljontals drönare för att effektivt kunna försvara landet. Behovet grundas i den snabba utvecklingen av militär teknik där drönare blivit en central komponent i modern krigföring.
– “Varje förband måste ha tillgång till drönare. Det är en nödvändighet, inte en lyx,” sade Lindfors till SVT under militärövningen Arctic Strike i Älvdalen.
Där demonstrerades bland annat en så kallad drönarsvärm – 15 autonoma drönare som i samspel kunde spana efter mål, styrda av en ensam soldat.
Kamikazedrönare och ny upphandlingsteknik
Försvarsmakten har även inlett tester med kamikazedrönare – små obemannade flygfarkoster som styrs mot mål för att explodera vid träff. Tekniken är fortfarande under utveckling, men kan enligt Anders Nygren, chef för arméns experimentplattform, vara redo att tas i bruk 2027–2028. Det beror dock på hur snabbt upphandlingarna kan genomföras.
Men trots det stora behovet finns inga konkreta planer på massinköp. Anledningen? Risken för att lagrade system hinner bli föråldrade innan de ens tas i bruk.
Samarbete och produktion i Norden krävs
För att öka motståndskraften pekar flera experter på behovet av egen tillverkning inom Sverige. Johan Pakarinen vid Försvarets Materielverk (FMV) lyfter vikten av försörjningstrygghet. Under pandemin blev förseningar i internationella leveranskedjor ett allvarligt hinder – ett scenario man vill undvika vid en eventuell kris.
– “Vi behöver få produktionen närmare, kanske ett nordiskt samarbete,” säger Pakarinen till Sveriges Radio.
Samtidigt pågår samarbeten mellan Försvarsmakten, FMV och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) för att utveckla och testa nya drönarlösningar. Projektledaren Per Olsson menar att drönarteknik innebär en “enorm förändring” i hur man krigar, och att det nu handlar om att bygga upp rätt kapacitet innan det är för sent.
Sammanfattning
Sverige står inför ett potentiellt teknologiskt glapp i sitt försvar. Med Ukrainas erfarenhet som facit – där över 1,3 miljoner drönare använts i konflikten mot Ryssland – pekar experter nu på att Sverige ligger efter. Trots pågående experiment och framtidsplaner saknas fortfarande en långsiktig strategi för produktion och lagerhållning av drönare. Frågan är om beslutsfattare hinner agera innan behovet blir akut.
Källförteckning:
1. svt.se/nyheter/inrikes/forsvaret
2. sverigesradio.se/artikel/dronare
3. sverigesradio.se/artikel/fmv