(Bild: unsplash) Datum och tid: 2025-04-26 20:51 CET
Sverige i topp – men inte på frihet
En ny internationell studie visar att Sverige är ett av världens mest övervakade länder per capita. Antalet kameror i offentliga miljöer har ökat kraftigt de senaste fem åren, och kompletteras nu av AI-stödd bildanalys, drönare och mobilspårning.
(Omni)
Enligt rapporten från brittiska Comparitech har svenska storstäder nu fler övervakningskameror per invånare än exempelvis Berlin och Paris – och närmar sig nivåer som normalt associeras med mer auktoritära stater.
Syftet: trygghet och brottsbekämpning
Myndigheter och politiker försvarar utvecklingen med att övervakning behövs för att motverka brott, terrorism och otrygghet. Polisen använder kameror allt mer aktivt i utredningar och övervakningsdata spelar en viktig roll i arbetet mot gängkriminalitet.
Regeringen har dessutom infört en ny lag som möjliggör automatiserad ansiktsigenkänning i realtid på särskilt brottsutsatta platser, vilket tidigare varit förbjudet i Sverige. Enligt Justitiedepartementet är det en “proportionerlig åtgärd i ett exceptionellt säkerhetsläge”.
Kritik: ”Snabb glidning mot massövervakning”
Men utvecklingen väcker stark kritik från integritetsorganisationer, jurister och forskare. Dataskyddsexperter varnar för att Sverige nu befinner sig i en ”tyst glidning mot massövervakning”, utan bred politisk debatt eller rättslig granskning.
Forskare vid Göteborgs universitet menar att det finns en tydlig obalans mellan trygghetsargument och skydd för privatliv. Det saknas oberoende utvärderingar av vilken effekt övervakningen faktiskt har på brottsligheten.
AI och teknikbolagens roll
En viktig förändring är att övervakningen numera sker med hjälp av AI-baserad mjukvara från privata leverantörer. Bland annat har svenska kommuner och kollektivtrafikoperatörer börjat använda teknik från företag som Hikvision, Axis och Clearview AI.
Det väcker frågor om dataskydd, ägarskap och risker för läckor. Flera EU-länder har redan begränsat användningen av vissa system efter att det avslöjats att persondata använts i andra syften än vad som angetts.
Sammanfattning
Sverige är nu ett av världens mest kameraövervakade länder per capita. Myndigheter ser det som en viktig del av brottsbekämpningen – men kritiker varnar för att balansen mellan trygghet och integritet snabbt förskjuts. Den tekniska utvecklingen springer före lagstiftningen, menar experter.
Källförteckning