Totalförsvar och Nato blir en del av gymnasieskolans undervisning från hösten 2025

IMG_9856

Ny läroplan införs för att stärka kunskapen om försvar och säkerhet

Från och med höstterminen 2025 kommer alla gymnasieelever i årskurs 1 att få undervisning i totalförsvar och Sveriges roll i Nato. Syftet är att öka medvetenheten om landets försvarsförmåga och individens ansvar i händelse av kris eller krig. Förändringen sker genom en revidering av läroplanen i samhällskunskap, där ämnen som folkrätt, säkerhetspolitik och totalförsvar nu blir obligatoriska.

Nytt utbildningsmaterial och interaktivt lärande

Utbildningen kommer att bestå av två huvudkomponenter:

1. Digital kurs – “Tillsammans är vi totalförsvaret”

• Består av fem kapitel som behandlar grundläggande kunskaper om Sveriges totalförsvar, säkerhetspolitik och individens roll i en krissituation.

2. Interaktivt utbildningsspel – “Agera i krigstid”

• Spelet syftar till att simulera krisscenarier där eleverna får fatta beslut baserade på verkliga händelser. Fokus ligger på samarbete, ansvar och krisberedskap.

Robert Trupp, projektledare för Försvarsmaktens satsning på totalförsvarskunskap, betonar vikten av att förbereda unga inför framtida utmaningar:

“Målet med utbildningen är att skapa insikt, tillförsikt och handlingskraft hos våra elever så att de vet hur de ska agera i kris och ytterst krig.”

Obligatoriskt moment i samhällskunskapen

Den nya undervisningen blir en del av gymnasieskolans ämne samhällskunskap och kommer att omfatta två timmar av de totalt 83 timmar som ämnet består av. Tidigare har det varit upp till enskilda lärare att undervisa om totalförsvar och säkerhetspolitik, men från och med 2025 blir det ett krav för alla elever i årskurs 1 att genomgå utbildningen.

Bakgrund till förändringen

Denna reform är ett resultat av ett samarbete mellan Skolverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket. Initiativet grundar sig i det förändrade säkerhetsläget i Europa och Sveriges kommande medlemskap i Nato. Regeringen har betonat att medborgarnas förståelse för totalförsvar och säkerhetspolitik är avgörande för landets beredskap.

Förutom att införa totalförsvarskunskap i gymnasieskolan arbetar regeringen också med att modernisera reglerna för hur skolor ska hantera situationer vid kris, krigsfara eller krig. En viktig del av detta är att säkerställa fortsatt skolverksamhet och omsorg för barn vars vårdnadshavare har uppdrag i samhällsviktig verksamhet.

Sammanfattning

Med start hösten 2025 blir totalförsvar och Nato en del av den svenska gymnasieskolans undervisning. Genom digitala kurser och interaktiva spel får eleverna en ökad förståelse för Sveriges säkerhetspolitik och beredskap. Regeringen ser detta som ett nödvändigt steg för att rusta framtida generationer inför potentiella kriser och säkerhetspolitiska utmaningar.

Källförteckning:

1. Försvarsmakten – Kunskap om totalförsvaret förs in i läroplanen

2. Regeringen – Elever ska lära sig om Nato och totalförsvaret