USA:s internationella mediekanaler tystnar efter 83 år

Trump Voice of America

2025-03-17 10:00 CET

Flera av USA:s internationella mediekanaler, inklusive Voice of America (VOA), Radio Free Europe och Radio Free Asia, har abrupt stängts ned efter ett beslut av den amerikanska regeringen. Nedstängningen, som genomfördes utan förvarning, har lett till skarp kritik både nationellt och internationellt.

Historisk roll i informationskrig

De berörda kanalerna har i decennier fungerat som en röst för oberoende journalistik i länder där pressfriheten är begränsad. Voice of America grundades 1942 och har sedan dess haft som uppdrag att sända opartisk nyhetsrapportering till lyssnare världen över, med ett särskilt fokus på länder med auktoritära styren. Under det kalla kriget spelade stationen en viktig roll i att motverka sovjetisk propaganda.

Plötsligt beslut väcker reaktioner

Enligt ett uttalande från Vita huset var beslutet nödvändigt för att stoppa vad administrationen beskriver som “radikal propaganda” spridd av myndigheten som driver kanalerna. Kritiker menar dock att beslutet snarare är ett led i en bredare strategi att försvaga oberoende medier.

“Detta är en direkt attack mot pressfriheten. Nedstängningen riskerar att skapa ett informationsvakuum i regioner där fri journalistik redan är hotad,” säger en anonym anställd vid en av de drabbade kanalerna.

Global kritik mot nedstängningen

Internationella organisationer som förespråkar pressfrihet har varnat för de långsiktiga konsekvenserna av nedstängningen. Kommittén för att skydda journalister (CPJ) har kallat beslutet “ett allvarligt bakslag för demokrati och yttrandefrihet”. Många befarar att auktoritära regimer nu kan få det enklare att kontrollera informationsflödet i sina respektive länder.

“USA har historiskt varit en förespråkare för fri press och demokrati, men det här beslutet skickar en farlig signal till världen,” säger en talesperson för Reportrar utan gränser.

Vad händer nu?

För de hundratals journalister och anställda som drabbas av beslutet råder stor osäkerhet. Många av dem har i decennier arbetat för att sprida oberoende journalistik till länder som saknar fri press.

Det återstår att se hur detta kommer att påverka USA:s globala inflytande och dess förmåga att främja demokratiska värderingar genom journalistik.

Källor:

Omni

New York Times

AFP

Radio Free Europe

Kommittén för att skydda journalister